“Znáte tu rovinatou krajinu kolem Labe, které se líně převaluje v mělkých meandrech mezi vlnícími se lány obilí kradoucími sluneční zlato, krajinu se zelenenými palouky při krajích borových lesů jak z pohádky o dobrých princeznách? Už jste někdy viděli, jak se celá scenérie promění v zimě? Holá tmavá hnědá země se jakoby krčí zimou mezi ostrůvky přemrzlého sněhu. Na stromy bez listí vzpínající svá ramena k nebi bez slunce se slétají havrani ke krátkému nočnímu odpočinku, borovice proplétají tiše své větvě, voda v řece zfialoví a otevřenými pláněmi se hvízdavě prohání vítr.” (Pohádky na všední den. V. Klontza-Jaklová, Nymburk 2005) To je Nymbursko, ale pokud jste u nás nikdy nebyli a nebo přehledná rovina není vaším šálkem čaje, pak si určitě s pousmáním vybavíte Bohumila Hrabala a jeho Postřižiny nebo Slavnosti sněženek. ...případně lahodné postřižinské pivo. V proudu času zde mnoho spisovatelů našlo inspiraci. Ale nejenom to, z Nymburka, z malebného kdysi královského města na Labi, řada literátů pochází, mnoho spisovatelů zde žilo a také v současnosti se literatura v Nymburce pěstuje s nadšením a vervou. Literárnímu Nymburku se intenzivně věnují žáci místních škol, bývá to jedna z obávaných maturitních otázek. Nymbursko nemohl obejít ani V. Kovařík ve svých v Literárních toulkách po Čechcách (Albatros 1977). Toto rozsáhlé téma si rozhodně zaslouží soustavné studium i prezentaci. Vždyť i dnes dosud neznámé skutečnosti vycházení najevo.
A proto přejeme příjemné nekonečné toulky literárním Nymburem i v nymburskou literaturou.

Tato stránka vznikla jako součást výuky literatury na stření odborné škole „Stravon“ v Nymburce pod vedením Mgr. Věry Jaklové. Autory většiny příspěvků jsou studenti této školy.

středa 18. dubna 2012

POVĚSTI O NYMBURCE


Ne vždy uměli všichni lidé číst, ne vždy mohli sáhnout do knihovny, aby uspokojili svoji zvědavost a dostali odpovědi na otázky, které se příliš nelišily od těch, které si klademe i my dnes. Co tu bylo před námi ? Odkud jsme přišli ? Proč svět v (malém i velkém) vypadá tak jak vypadá? Proto si lidé odjakživa vyprávěli báje a pověsti, ve kterých ukrývali historické, filosofické a kosmologické informace. Tato podobenství mohla přežívat několik tisícovek let.*) Tento proces neobešel ani Nymburk. A jak by ne! Vždyť na opukovém platu uprostřed labského alluvia, na místě v bezprostřední blízkosti brodu Labe se sídlilo od pozdní doby kamenné (neolitu a eneolitu). Královské město Nymburk založené v 2. pol. 13.stol. patřil mezi nejvýznamnější královská města.
Nymburské pověsti byly nejednou zpracovány literárně (Řehounek 2001, Lisická 1985) nebo odborně (Tuzar 2009). Vetšina pověstí se vztahuje k založení města jako např. pověsti zapsané již v Hájkově kronice a nebo k historickým událostem vrcholného a pozdního středověku. Ale oblíbené jsou i pověsti z dob formování českého stát (Pověst o názvu vsi Drahelice) i starší  (O Libuši a Buštěhradu). Další skupinou pověstí jsou příběhy vztahující se k architektonickým a geografickým zvlášnostem (Katakomby v Nymburce, Pověst o suché lípě)

Tento proces se nezastavil ani s nástupem moderního, plně literizovaného světa. Pověsti se vyprávěly a vyprávějí, vznikaly a vznikají dál např. různé příběhy o významných rodácích: O vrbě Dr. Brzoráda, O paní Krásenské, O vlasech paní Hrabalové, Jak Bohumil Hrabal besedoval v nymburském gymnáziu, Jak místnímu muzeu věnoval kolo. 

Pověsti o Nymburce, pověsti, které se dodnes vě městě a okolí vyprávějí si můžete přečíst: http://nymburkaliteratura.blogspot.com/2012/04/povesti-o-nymburce-z-tuzarovy-truhlice.html



Bibliografie:
Lisická, H. 1985: Zrdcadlo starých časů.
Řehounek, J. 2001: Pověsti z Kaplanky aneb Co si nymburští skřítci Nárožníci povídali.
Tuzar, B. 2009: Truhlice pověstí a starých příběhů středního Polabí.


*) Nejstarší dochovaný a přesně datovaný mýtus popisuje výbuch sopky před 9 tisíci lety a vyprávěli si jej severoindičtí indiáni kmene Klamath. Podobného stáří jsou i některé mýty zaznamenané ve Starém zákoně.


Text: Mgr. Věra Jaklová a studenti SŠ Stravon
Foto: archiv VKJ

1 komentář:

  1. Je tady někdo také ze centrálních Čech z České republiky? Jestli ano, tak vám chci doporučit člověka, který se vám třeba i jednou bude hodit. Je jím zámečník nymburk a uvidíte, že z toho , teda vlastně z něho budete nadšení.

    OdpovědětVymazat