“Znáte tu rovinatou krajinu kolem Labe, které se líně převaluje v mělkých meandrech mezi vlnícími se lány obilí kradoucími sluneční zlato, krajinu se zelenenými palouky při krajích borových lesů jak z pohádky o dobrých princeznách? Už jste někdy viděli, jak se celá scenérie promění v zimě? Holá tmavá hnědá země se jakoby krčí zimou mezi ostrůvky přemrzlého sněhu. Na stromy bez listí vzpínající svá ramena k nebi bez slunce se slétají havrani ke krátkému nočnímu odpočinku, borovice proplétají tiše své větvě, voda v řece zfialoví a otevřenými pláněmi se hvízdavě prohání vítr.” (Pohádky na všední den. V. Klontza-Jaklová, Nymburk 2005) To je Nymbursko, ale pokud jste u nás nikdy nebyli a nebo přehledná rovina není vaším šálkem čaje, pak si určitě s pousmáním vybavíte Bohumila Hrabala a jeho Postřižiny nebo Slavnosti sněženek. ...případně lahodné postřižinské pivo. V proudu času zde mnoho spisovatelů našlo inspiraci. Ale nejenom to, z Nymburka, z malebného kdysi královského města na Labi, řada literátů pochází, mnoho spisovatelů zde žilo a také v současnosti se literatura v Nymburce pěstuje s nadšením a vervou. Literárnímu Nymburku se intenzivně věnují žáci místních škol, bývá to jedna z obávaných maturitních otázek. Nymbursko nemohl obejít ani V. Kovařík ve svých v Literárních toulkách po Čechcách (Albatros 1977). Toto rozsáhlé téma si rozhodně zaslouží soustavné studium i prezentaci. Vždyť i dnes dosud neznámé skutečnosti vycházení najevo.
A proto přejeme příjemné nekonečné toulky literárním Nymburem i v nymburskou literaturou.

Tato stránka vznikla jako součást výuky literatury na stření odborné škole „Stravon“ v Nymburce pod vedením Mgr. Věry Jaklové. Autory většiny příspěvků jsou studenti této školy.

čtvrtek 26. dubna 2012

Okolo Nymburka...

Stejně jako o jiných městech, tak i o Nymburce zpívají lidové písničky, které také patří ke slovesné tradici tohoto starobylého města. Dvě z nich zaznamenal B. Tuzar ve své knize Truhlice pověstí a starých příběhů středního Polabí (Vega 2009).


Až se bude u Nymburka

Až se bude u Nymburka 
suchá lípa zelenat,
přijď se na mě,
má panenko, podívat.

Suchá lípa u Nymburka,
nebude mít list květ,
mládí naše uletělo,
nevrátí se nikdy zpět.

Než se žito zazelená,
než vymetá v poli klas,
na koníčku pěkném vraném,
budu z vojny zas. 


Okolo Nymburka

Okolo Nymburka roste praskavec
není nad nymburský holky na tanec
když na trávu jdou, pořád tancujou
okolo bodláka ptají se skotáka
jak jim sukně jdou.

Okolo Nymburka roste klokočí
není nad nymburský holky, když se zatočí
když na trávu jdou, pořád tancujou
okolo bodláka ptají se skotáka
jak jim sukně jdou. 



Žádné komentáře:

Okomentovat